Chleb powszedni pszenno- żytni
składniki na 2 bochenki:- 300 g mąki pszennej typ 450
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham drobna)
- 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 8 g suszonych drożdży
Pomada:
- 100 ml wody (niepełne pół szklanki)
- 1 czubata łyżeczka mąki
- szczypta soli
W misce łączymy wszystkie składniki na chleb - mąki, suszone
drożdże, sól, cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko. Wyrabiamy ok. 15 minut -
ciasto musi być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 2 równe
części. Każdą krótko wyrabiamy. Formujemy 2 bochenki chleba. Układamy je na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Chlebki przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
Pomada: w garnku na niedużym ogniu podgrzewamy wodę
wymieszaną z mąką i solą. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Wyrośnięty chlebek smarujemy przygotowana pomadą (za pomocą pędzelka). Chleb wstawiamy
do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut termoobieg,
następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Chleb studzimy na kratce lub zajadamy
jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz