Orzechowy metrowiec
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g roztopionego letniego masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka kakao
Masa grysikowa:
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Polewa ciemna:
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka masła
Polewa jasna:
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Miksując na niskich obrotach
dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia - mieszamy ręcznie
szpatułką. Na sam koniec dodajemy mleko i stopione masło. Masę dzielimy na 2
równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej łyżkę mąki.
Ciasta rozlewamy do dwóch jednakowych keksówek wysmarowanych masłem i
wysypanych mąką. Pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, do tzw. suchego
patyczka. Placki studzimy na kratce.
Masa:
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wniliowym. Dodajemy grysik i
gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Gęstą masę studzimy. Masło miksujemy na
puszysto z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masę grysikową i pastę waniliową.
Wystudzone placki kroimy na kromki. Każdą smarujemy masą i składamy
naprzemiennie- kromka jasnego ciasta- masa- kromka ciemnego ciasta. Powinniśmy
uzyskać 2 dwukolorowe placki.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Polewa:
Obie polewy robimy analogicznie - nad gorąca kąpielą wodną topimy drobno
posiekaną czekoladę z mlekiem i masłem. Lekko przestudzoną, ale wciąż płynna
polewą dekorujemy ciasta. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Metrowce chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto
kroimy po skosie.
Ojj dawno już nie jadłam metrowca :D Zjadłoby się !
OdpowiedzUsuń