Ziemniaki a la hasselback
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- ok. 100-150 g zimnego masła
- 4-5 plasterków sera żółtego
- sól
- pęczek szczypiorku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Ziemniaki obieramy ze skórki (młodych ziemniaków nie obieramy, jedynie dokładnie myjemy), cebulę kroimy w cienkie
piórka. Wszystkie ziemniaki nacinamy tak, aby nie przeciąć ziemniaka. W nacięciach
układamy trochę cebuli oraz połowę
zimnego masła. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe masło topimy. Połową stopionego masła smarujemy ziemniaki. Gotowe
ziemniaki solimy i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie
ziemniaki wyciągamy, w nacięcia wykładamy kawałki sera, wierzch ponownie
smarujemy pozostałym masłem. Całość
posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pieczemy
ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz