Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki:- 2 pęczki szparagów zielony
- 2 duże młode ziemniaki
- duża łyżka masła
- 3-4 szklanki wody
- 50 g serka śmietankowego lekko solonego
- łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle.
Zalewamy je wodą i zagotowujemy.
Szparagi pozbawiamy
zdrewniałych części i odcinamy główki. Główki odkładamy na bok, a pozostałą
część szparagów kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotujących się ziemniaków.
Dodajemy serek śmietankowy. Całość gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy.
Doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem. Podajemy z kostkami fety i
ugotowanym al dente główkami szparagów (wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy
ok. 5 minut, następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz