Pyszne kruche babeczki z kremem i truskawkami to idealna słodkość na czerwcowe dni. Ciasto jest wyjątkowo kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Babeczki możemy wypełnić dowolnym ulubionym kremem - nawet zwykłym budyniem. Ja polecam krem podobny do tego, którym przekładamy kremówki oraz krem kawowy - wyjątkowo lekki i puszysty, bo przygotowany na bezie włoskiej. Do tego soczyste i słodkie truskawki. Pyszności. ;)
Kruche babeczki z kremem i truskawkami - kruche babeczki z owocami
Składniki na ok. 24 babeczki pieczone w foremkach na muffiny
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 300 g zimnego masła + trochę masła do wysmarowania foremek
- 4 żółtka
Łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Wybijamy
żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej
godzinę.
Foremki na babeczki (ja użyłam foremki na muffiny, żeby
uzyskać gładki kształt babeczek) smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym
masłem. Możemy dodatkowo obsypać je mąką. Ciasto wałkujemy (ok. 3 mm grubości) -
najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej - ciasto jest
bardzo delikatne i w przeciwnym razie będziemy musieli podsypywać zbyt dużo
mąki. Z ciasta wykrawamy krążki nieco większe od foremek. Tak przygotowanymi
krążkami ciasta wylepiamy foremki. Spody nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem
ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Zimne babeczki pieczemy na złoty
kolor ok. 15-20 minut, temp. 200 -210 stopni. Po wyjęciu pozostawiamy na minutę
w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy i przekładamy na kratkę do
wystudzenia. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem - u mnie krem karpatkowy i krem maślany kawowy na bezie włoskiej - dekorujemy świeżymi owocami - u mnie truskawki.
Krem karpatkowy:
- 3 żółtka
- 1/2 l mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g miękkiego masła
W misce za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąki.
Do jednolitej masy jajecznej cały czas miksując cienkim strumieniem dolewamy
gorące mleko. Masę przelewamy do garnka, gotujemy na niedużym ogniu cały czas
mieszając łyżką do uzyskania gęstego kremu. Stopniowo dodajemy po małej kostce
masła i miksujemy robotem na niedużych obrotach aż połączy się z kremem. Pod koniec dajemy ekstrakt
waniliowy. Lekko wystudzonym kremem wypełniamy babeczki, wierzch dekorujemy
truskawkami.
· 360 g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
· 4 białka z dużych jajek
· 3 łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
· 1/4 szklanki bardzo mocnego espresso albo ristretto
· 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki mocnej kawy z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca kawowa beza włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawaniem. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy. W tym momencie, jeśli masa wyda nam się za mało kawowa możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki mocnej wystudzonej kawy.
Pięknie wyszły, uwielbiam takie klasyczne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPiękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńIdealnie wiosenne z tymi truskawkami...
:)
Dziękuję :)
Usuń