Tarta z truskawkami to obowiązkowy deser w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto, owoce, a do tego wszystkiego aksamitny, orzeźwiający i lekki mus cytrynowy. Szybkie w przygotowaniu wakacyjne ciasto. Zapraszam.
Tarta z truskawkami i cytrynowym musem
Ciasto: (forma na tartę o średnicy ok. 23 cm)- 180 g mąki pszennej
- 135 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 i 1/4 łyżki mleka
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zimne masło i
siekamy nożem. Dodajemy żółtko, mleko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto cienko
wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej - na ok.
3 -4 mm grubości. Za pomocą dolnej foli przekładamy ciasto do foremki i wylepiamy nim formę, brzegi dociskając
końcówką drewnianej łyżki. Zdejmujemy drugą folię i ciasto wstawiamy do lodówki
na 30 minut do godziny. Po tym czasie spód nakłuwamy widelcem, na
ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. suchymi ziarnami fasoli
czy gorochu. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie
zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Spód studzimy.
Mus cytrynowy:
- Szklanka zimnej śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
- dodatkowo - truskawki
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Następnie podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do
lekkiego wystudzenia, a następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Żelatynę z
sokiem mieszamy z 2 łyżkami kremówki i tak przygotowaną masę przelewamy
do pozostałej kremówki - krótko miksujemy. Krem przekładamy na ciasto, tworząc
za pomocą rękawa cukierniczego
dekoracyjny rant. Na wierzchu układamy
połówki truskawek. Smacznego!
Hej, super tarta! Dawno już takiej nie jadłam, trzeba odświeżyć kubki smakowe :P
OdpowiedzUsuń