Deser czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną
Czekoladowy
krem maślany na bezie włoskiej:
- 360 g masła w temp. pokojowej
(masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 4 białka z dużych jajek
- 3 łyżki i 10 łyżek drobnego
cukru do wypieków
- 1/4 szklanki wody
- 100 g czekolady gorzkiej
- 65 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.
Czekoladę
drobno siekamy, przekładamy do miski i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po
łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4
szklanki wody z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C
(sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i
dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały
czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak
najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy
obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową-
potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca beza
włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło -
najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawanie. Powstanie nam gęsta, a
zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy pastę waniliową
oraz powoli roztopioną i przestudzoną czekoladę.
Masa śmietankowo-waniliowa
- 250 g mascarpone
- 250 kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i
miksujemy na sztywną i puszystą masę.
- Dodatkowo - truskawki
Na dnie kieliszka wykładamy porcję masy śmietankowej.
Na krem śmietankowy wykładamy połówki truskawek, a na nie krem czekoladowy na
bezie włoskiej. Całość dekorujemy kremem śmietankowym i truskawkami. Smacznego!
Wydaje się trochę czasochłonne ale dla wielbicieli czekolady pewnie warto :-)
OdpowiedzUsuń