Sernik na kruchym cieście z czereśniami w wersji dla bezglutenowców. Jest przepyszny. Do ciasta warto wybrać ciemne czereśnie - ładniej wyglądają niż te żółte. Zdecydowanie polecam nie tylko osobom, które muszą unikać glutenu.
Ps. czereśnie możecie zastąpić borówkami lub połówkami śliwek.
Sernik bezglutenowy na kruchym cieście z czereśniami
Spód: (blacha 25 x35 cm)- 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki
mąki z tapioki; 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; 1 i 3/4 szklanki mąki
ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
Masa serowa:
- 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 190 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka pasty waniliowej
- owoce - czereśnie - 550 g (waga
już po pozbawieniu pestek)
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy masłem i
wysypujemy mąką bezglutenową.
Ciasto: mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i
cukrem. Dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i
szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części -
większą ok. 2/3 i mniejszą ok. 1/3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i
wstawiamy do zamrażalki na 2 godziny lub do lodówki na całą noc.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych
oczkach równo rozprowadzając ją po dnie blaszki do pieczenia - delikatnie
dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25
minut.
Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki, pastę waniliową i porcjami
twaróg. Masę wylewamy na przygotowany spód. Na serze układamy owoce -
wypestkowane czereśnie.
Na wierzch ścieramy na tarce ciasto, które
chłodziliśmy w zamrażalniku. Sernik pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni. Sernik
studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik dobrze chłodzimy.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz