Pyszny i zdrowy gulasz - błyskawiczny do przygotowania. Znajdziecie w nim mięso z indyka, cukinię, bakłażana, dużo pieczarek i pomidorów. Fajnego aromatu nadaje mu estragon, za którym osobiście przepadam.
Gulasz z indyka z warzywami
składniki
- 650 g piersi z indyka
- maślanka
- 900 g pieczarek
- 1 duża cebula (230 g)
- 1 średni bakłażan - ok. 320 g
- 1 średnia cukinia - ok. 320 g
- 3 duże pomidory
- olej
- sól
- pieprz
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- opcjonalnie 6 łyżek śmietanki
Umyte i osuszone piersi z indyka kroimy w kostkę.
Przekładamy do pojemnika i zalewamy maślanką. Zamykamy i wstawiamy do lodówki
na całą noc.
Zamarynowane piersi z indyka przekładamy na sito, żeby
odsączyć je z maślanki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
W dużym garnku podsmażamy na oleju rzepakowym pokrojoną w
kostkę cebulę. Następnie dodajemy paprykę słodką i ostrą i chwilę karmelizujemy
przyprawy. Dodajemy indyka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na mocnym
ogniu, żeby mięso nabrało ładnego koloru. Całość zalewamy odrobiną wody,
dodajemy pokrojone w niedużą kostkę wyfiletowane pomidory (obrane ze skórki i
pozbawione nasion) - zmniejszamy
płomień, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 15-20 minut) w między czasie
dodając przygotowywane warzywa.
Pieczarki obieramy, kroimy na talaraki i smażymy na złoty
kolor na odrobinie oleju. Doprawiamy solą i łyżeczką suszonego estragonu.
Pieczarki dodajemy do mięsa.
Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie
oleju i dodajemy do mięsa.
Pod koniec duszenia mięsa, gulasz doprawiamy do smaku
dodając ewentualnie odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcemy, zaprawiamy śmietanką, choć nie jest to konieczne. Smacznego!
jak podsmażyć indyka na podsmażonej cebuli-ona się przypali.
OdpowiedzUsuńCałe podsmażanie trwa bardzo krótko - cebulę lekko podsmażamy, tak samo przyprawy, żeby nie nabrały goryczki. Kiedy dodajemy mięso, całość należy przemieszać - cebula z przyprawami oblepia mięso i dopiero krótko całość podsmażamy - też nie trwa to zbyt długo. Pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń