Dziś przepis na domowe drożdżówki z serem i borówkami. Doskonałe połączenie ciasta drożdżowego, sernika i owoców. Smaczna alternatywa dla klasycznych jagodzianek ;)
Drożdżówki z serem i borówkami
Składniki na ok. 25 dużych drożdżówek:
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 200 g roztopionego letniego masła
- 2 jajka
- 14 g suchych drożdży (2 paczki)
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- jajko do posmarowania bułek
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki- na początku
drożdże z mąką, a następnie dodajemy
sól, cukier, masło, mleko, skórkę z cytryny i jajka. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione posypujemy odrobiną mąki,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Odrywamy
kawałki ciasta o wadze ok. 80 g (powinniśmy uzyskać ok. 25 dużych
bułeczek) i turlamy kulki - układamy w
dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - maksymalnie 6
- 7 sztuk na blachę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 30
minutach za pomocą lekko omączonej szklanki robimy zgłębienia w każdej bułeczce
- mocno dociskając do blachy. Tak powstałe środki wypełniamy masą serową (ok. 1
duża łyżka) i borówkami (borówek dajemy
dość dużo, wciskamy lekko w masę serową). Rant bułeczek smarujemy rozbełtanym z
odrobiną wody jajkiem. Bułki pieczemy ok.
30 minut temp. 180 stopni. Rant upieczonych jeszcze ciepłych drożdżówek
lukrujemy (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze).
Nadzienie:
- 750 g twarogu śmietankowego typu włoskiego - słodkiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżki śmietany 18% gęstej i kwaśnej
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 600 g borówek
Nadzienie- twaróg włoski rozdrabniamy widelcem na gładką masę ze śmietaną, żółtkiem i jajkiem, pod koniec dodając pastę waniliową i cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz