Błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie czekolady i dwóch rodzajów serów - serka waniliowego i ricotty. Całość wieńczą czarne porzeczki i domowe bezy. Polecam.
Czekoladowy sernik bez pieczenia z porzeczkami i bezami
Składniki na tortownicę 16-17 cm:
- kilka domowych kruchych ciasteczek maślanych - np. z przepisu
- 125 g serka waniliowego gęstego homogenizowanego
- 125 serka ricotta
- 1/2 szklanki kremówki 36 %
- 150 g czekolady mlecznej
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 110g czarnych porzeczek
- kilka domowych mini bez z przepisu
Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną, lekko studzimy i dodajemy do
twarogu wymieszanego z ricottą i dokładnie miksujemy. Dodajemy pastę waniliową
i ubitą na sztywno kremówkę - delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej
warstwą domowych ciasteczek. Na górze układamy porzeczki i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej całą noc - jeśli
jest taka możliwość, chłodzimy w temp. 0 stopni, wtedy proces tężenia przebiega szybciej. Podajemy bezpośrednio
z lodówki. Przed podaniem na górze kruszymy domowe bezy.
Wygląda obłędnie<3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/