Pomidory i cukinie faszerowane mięsem i soczewicą
- 6 dużych mięsistych pomidorów
farsz:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 cebule
- 200 g soczewicy czerwonej
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 250 g maozzarelli startej na tarce + 250 g mozzarelli pokrojonej w plasterki - na wierzch warzyw
- łyżka masła
Soczewicę płuczemy na sicie zimną wodą, gotujemy w osolonej
wodzie do miękkości - ok, 7 minut. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy drobno posiekaną cebulkę,
pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, następnie dodajemy
mielone mięso. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do soczewicy.
Pieczarki ścieramy na dużych oczkach i smażymy na łyżce
masła, dodajemy do farszu. Dodajemy
startą na tarce mozzarellę. Środki z cukinii które będziemy faszerować kroimy w
kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do farszu. Całość dokładnie
mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Z każdego pomidora odcinamy "czapeczką". Pomidory
pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory faszerujemy
przygotowanym nadzieniem. Podobnie przygotowujemy łódki cukinii. Warzywa
układamy na blasze do pieczenia. Na wierzch warzyw układamy plasterki
mozzarelli. Pomidory przykrywamy dodatkowo odkrojonymi "czapeczkami".
Pieczemy do miękkości, temp. 210 stopni - 20- 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz