niedziela, 10 września 2017

Pomidory i cukinie faszerowane mięsem i soczewicą

Pomidory i cukinie w roli głównej. Faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, zapiekane z mozzarellą stanowią doskonały pomysł na rodzinny obiad. Smacznego!

Pomidory i cukinie faszerowane mięsem i soczewicą


Składniki:
  • 6 dużych mięsistych pomidorów
  • 4 średnie cukinie

farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 cebule 
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 250 g maozzarelli startej na tarce + 250 g mozzarelli pokrojonej w plasterki - na wierzch warzyw
  • łyżka masła

Soczewicę płuczemy na sicie zimną wodą, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - ok, 7 minut. Na patelni na oleju  rzepakowym smażymy drobno posiekaną cebulkę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mielone mięso. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do soczewicy.
Pieczarki ścieramy na dużych oczkach i smażymy na łyżce masła, dodajemy do farszu.  Dodajemy startą na tarce mozzarellę. Środki z cukinii które będziemy faszerować kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą  i pieprzem.
Z każdego pomidora odcinamy "czapeczką". Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Podobnie przygotowujemy łódki cukinii. Warzywa układamy na blasze do pieczenia. Na wierzch warzyw układamy plasterki mozzarelli. Pomidory przykrywamy dodatkowo odkrojonymi "czapeczkami". Pieczemy do miękkości, temp. 210 stopni - 20- 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)