Pyszne kruche ciasteczka szachownice zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Czyż nie wyglądają uroczo? Dzieciakom zapewne zasmakują ;) ... i nie tylko dzieciom. Przetestujcie :))) .
Ciasteczka szachownice
Składniki na ciasto waniliowe:
- 225 g miękkiego masła
- 130 g cukru pudru
- 100 g drobnego cukru
- 1 duże jajo
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 360 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Miksujemy na puszystą masę miękkie masło z cukrem i cukrem
pudrem. Następnie dodajemy jajko, żółtko i pastę waniliową - dokładnie
miksujemy. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy do połączenia składników (powstanie
miękkie ciasto). Ciasto dzielimy na 2 płaskie dyski, owijamy w folię spożywczą
i chłodzimy ok. 2 godziny.
Ciasto czekoladowe:
- 225 g miękkiego masła
- 130 g cukru pudru
- 100 g drobnego cukru
- 1 duże jajo
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
Miksujemy na puszystą masę miękkie masło z cukrem i cukrem
pudrem. Następnie dodajemy jajko, żółtko i pastę waniliową - dokładnie
miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i miksujemy do połączenia składników
(powstanie miękkie ciasto). Ciasto dzielimy na 2 płaskie dyski, owijamy w folię
spożywczą i chłodzimy ok. 2 godziny.
Z lodówki wyjmujemy jeden dysk waniliowy i dzielimy go na
pół. Na lekko oprószonym mąką blacie wałkujemy każdy z powstałych dwóch
kawałków ciasta na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm. Odkładamy na bok i w ten
sam sposób postępujemy z ciastem kakaowym. Z placków wycinamy paski o
szerokości równej mniej więcej grubości ciasta czyli ok 8-10 mm. Przystępujemy
do sklejania szachownicy - bierzemy jeden paseczek ciasta jasnego smarujemy
jego bok odrobiną zimnej wody i przyklejamy do niego pasek ciasta ciemnego. Bok
ciasta ciemnego smarujemy odrobiną wody i przyklejamy pasek ciasta jasnego, a
do jasnego ciemny. Następnie wierzch powstałego prostokąta smarujemy odrobiną
wody i przyklejamy górną warstwę szachownicy tak, aby w jasny pasek trafiał
pasek ciemny itd. Powinniśmy utworzyć ok. 4-5 warstw. Nierówne boki należy
odkroić, aby ukazał się ładny wzór szachownicy. Z pozostałych pasków układamy w
ten sam sposób drugą szachownicę. Następnie z odłożonego ciasta - jasnego lub
ciemnego (te dyski pozostawione w
lodówce) odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy go na długość powstałego prostokątnego
bloku szachownicy. Powierzchnię tego ciasta smarujemy odrobiną wody i układamy
na nim blok szachownicy- zawijamy dokładnie pokrywając boki szachownicy.
Nadmiar ciasta odcinamy. Szachownicę jeszcze w formie bloku wstawiamy do
zamrażalki na 15 minut, po tym czasie kroimy cienkie kromki - ciastka o szerokości ok. 5
mm. Układamy na tacce i wstawiamy do zamrażalki jeszcze na jakieś 15 minut, a potem do lodówki na ok. 20-30 minut. Następnie
układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 12-18 minut - w zależności od grubości
ciasteczek- nabiorą lekko złotego koloru. Pozostawiamy na kratce do całkowitego
wystudzenia. Z resztek ciasta możemy upiec zwykłe ciasteczka, należy tylko
pamiętać, żeby pracować ze schłodzonym ciastem, a po wykrojeniu ciasteczek
schłodzić je w zamrażalniku lub lodówce.
źródło inspiracji - http://www.foodnetwork.ca/shows/bake-with-anna-olson/recipe/checkerboard-icebox-cookies/16609/
jakie urocze! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń