Szarlotka z kokosową bezą
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
- ok. 2-2,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- cynamon
Beza kokosowa:
- 4 białka
- szklanka drobnego cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
Spód- mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami
do konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka, jogurt i zagniatamy jednolite
ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce, a najlepiej zagnieść dzień
wcześniej. Ciasto dzielmy na 2 części. Jedną wałkujemy na kształt formy - 24 x
35 cm. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Na spód formy wykładamy rozwałkowane
ciasto. Podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przesmażamy, aż odparuje nadmiar soku. Dodajemy cukier i cynamon i dokładnie
mieszamy. Wystudzone jabłka wykładamy na podpieczony i lekko przestudzony spód.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na
sztywno. Dodajemy po 1-2 łyżki cukru wymieszanego z mąką i cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy
sok z cytryny. Dodajemy wiórki koksowe i już ręcznie delikatnie mieszamy. Masę
wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i
układamy na bezie kokosowej. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika na ok. 35-40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz