Pizza na cieście z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 jajo
- 3 łyżki otrębów
- sól do smaku
- pieprz
Surowy kalafior blendujemy na
drobne kawałeczki. Powstałą kruszonkę mieszamy z jajem, otrębami i przyprawami.
Rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia, tworząc niewielki rant. Pieczemy
ok. 15-20 minut. temp. 180 stopni. Kiedy spód lekko stwardnieje wyjmujemy i
układamy dodatki.
Dodatki
- Kulka mozzarelli
- pokrojone w talarki podsmażone pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- passata pomidorowa
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- pistacjowe pesto
Kilka łyżek passaty doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i
oregano. Sosem smarujemy połowę pizzy, drugą połowę smarujemy pistacjowym pesto.
Na pizzy układamy plastry mozzarelli, połówki pomidorków koktajlowych, talarki
pieczarek , doprawiamy bazylią, oregano i solą. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Nie wiedziałam, że takie cuda w ogóle istnieją :)
OdpowiedzUsuń