Przepyszny tort dyniowy z kremem z orzeszków ziemnych jest zapowiedzią już nieco bardziej jesiennych wypieków. Dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe, gdyż do placków stanowiących bazę tortu wykorzystałam nie tak jak zwykle puree z dyni, a świeżą, startą na tarce dynię odmiany Hokkaido. Gatunek dyni jest tutaj kluczowy. To właśnie dynia Hokkaido, która jest intensywnie pomarańczowa i bardziej mięsista od innych gatunków dyń, gwarantuje doskonałą teksturę oraz idealny kolor ciasta. O kremie, którym przełożyłam tort pisać wiele nie trzeba - miłośnicy masła orzechowego od razu się na niego skuszą ;) . Zapraszam.
Tort dyniowy z kremem z orzeszków ziemnych
Na 2 tortownice o średnicy 24-25 cm
- 235 g dyni Hokkaido startej na tarce o drobnych oczkach (waga po starciu, ścieramy miąższ bez skórki)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki oleju
- łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Olej
mieszamy z jajkami, cukrem białym i brązowym oraz z wanilią. W oddzielnej misce
przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek, sól, skórkę cytrynową i przyprawy.
Do składników sypkich dodajemy startą dynię i dokładnie pokrywamy ją mąką.
Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto
przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni - do tzw.
suchego patyczka. Placki studzimy na kratce.
- ok. 280 g powideł
- 500 g serka mascarpone - dobrze schłodzonego
- 300 g masła orzechowego - gładkiego w temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Składniki masy miksujemy na gładki krem. Połową masy przekładamy dyniowe
placki (uprzednio nadziane powidłami). Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i
boki.
Orzeszki ziemnie (smażone i solone, kilka garści) drobno
siekamy i posypujemy nimi boki ciasta
oraz rant. Ciasto podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz