Zupa z soczewicy na wędzonce
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej
- ok. 2 l wody
- duża cebula
- 300 g wędzonego boczku
- szklanka passaty pomidorowej
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
W garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju podsmażamy
pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę
podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dorzucamy soczewicę
(uprzednio należy przepłukać ją na sicie zimną wodą). Całość zalewamy gorącą
wodą, dodajemy passatę pomidorową, przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do
miękkości.. Kiedy soczewica będzie już miękka, całość blendujemy na gładki
krem. Doprawiamy musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz