Wrzesień przywitałam pysznymi domowymi ciastkami dyniowymi. Te urocze dyniowe ciasteczka przygotowałam według przepisu Anny Olson z książki Bake with Anna Olson. Zwieńczyłam je francuskim kremem maślanym. Ciasteczka są genialne - jedne z lepszych, jakie jadłam. Od razu po upieczeniu z wierzchu są bardzo chrupiące, a w środku puszyste i mięciutkie. Kiedy poleżą (dla próby przechowywałam je tydzień w szczelnym pojemniku - bez kremu), stają się miękkie i smakują jak najlepsze muffiny. Zdecydowanie polecam. Doskonałe ciastka na jesień. ;)
Ciastka dyniowe z francuskim kremem maślanym
Składniki na 30 - 36 ciasteczek:
- 115 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 250 g puree z dyni hokkaido (dynię - skropioną olejem - pieczemy do miękkości, a następnie blendujemy)
- 375 g mąki pszennej
- 2 g sody
- 2 g zmielonego imbiru
- 2 g cynamonu
- 1 g zmielonej gałki muszkatołowej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszki do pieczenia
wykładamy papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier brązowy ucieramy na
puszystą masę. Dodajemy jajo i dokładnie miksujemy. Dodajemy puree z dyni i
ponownie miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i przyprawy. Dodajemy do mieszanki z dynią i dokładnie miksujemy do
połączenia składników. Za pomocą niedużej gałkownicy do lodów nabieramy porcję
ciasta i układamy na blaszce do pieczenia w odstępach ok. 4 cm. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut.
Ciasteczka studzimy na kratce do pieczenia. Ciastka po wystudzeniu będą
chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze są od razu po upieczeniu,
ale doskonale smakują również na drugi dzień - choć nie będą już chrupiące z
zewnątrz. Po wystudzeniu dekorujemy ciasteczka francuskim kremem maślanym i
borówką (choć same w sobie ciasteczka są też doskonałym deserem).
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Bake with Anna Olson.
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Bake with Anna Olson.
Francuski krem maślany
- 5 żółtek + 30 g drobnego cukru
- 30 g drobnego cukru + łyżka zimnej wody + łyżeczka soku z cytryny
- 340 g miękkiego masła
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru pudru
Żółtka ucieramy z cukrem (30 g) nad gorącą kąpielą wodną do
momentu aż żółtka będą wyczuwalnie ciepłe. Wówczas zdejmujemy znad kąpieli
wodnej i miksujemy ok. 1 minutę. W między czasie w małym rondelku gotujemy 30 g
cukru z łyżką wody i łyżeczką soku z cytryny - gotujemy syrop do uzyskania
temp. 115 stopni. Takim syropem zalewamy masę żółtkową cały czas miksując.
Kiedy dodamy cały syrop, zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż masa uzyska
temp. pokojową. Wówczas cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło -
miksujemy aż masa będzie jednolita, gładka i puszysta. Wówczas doprawiamy krem
- dodajemy sok z cytryny, pastę waniliową, sól i w razie potrzeby 1-2 łyżki
cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz