dSernik na cieście francuskim pieczony w kąpieli wodnej jest bardzo delikatny, idealnie równy, bez żadnych pęknięć. Waniliowy, delikatnie słodki. Boki sernika są chrupiące, spód oczywiście nieco nawilgnie od sera, ale zachowa swój charakterystyczny smak ciasta francuskiego. Jeśli wolicie szybszą wersję ciasto francuskie możecie zastąpić spodem z ciasteczek (140 g herbatników + 50 g roztopionego masła miksujemy na kruszonkę, którą wylepiamy dno tortownicy i podpiekamy ok. 12-15 minut). Moja mama - fanka ciasta francuskiego - była zachwycona wersją sernika na cieście francuskim właśnie. A niebawem na blogu przepis na sernik na cieście francuskim, który zachowa swoją chrupkość nie tylko na bokach, ale również na spodzie ciasta. ;)
Sernik na cieście francuskim (w kąpieli wodnej)
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm)
- 1/3 ciasta francuskiego z tego przepisu
Foremkę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem francuskim - spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do
pieczenia, na który wysypujemy obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 230 stopni na ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy
na złoty kolor ok. 20-25 minut. Ciasto studzimy.
Masa serowa: - składniki w temp. pokojowej
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 ml kremówki 36%
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja krótko miksujemy z cukrem, dodajemy pastę waniliową,
mąkę i szczyptę soli - krótko miksujemy. Na koniec dodajemy ser i śmietankę i
całość krótko, ale dokładnie miksujemy. Wylewamy na wystudzone ciasto. Pieczmy
w kąpieli wodnej* w temp. 170 stopni ok. 45 - 50 minut - wierzch sernika musi
być dobrze ścięty. Sernik wyciągamy z kąpieli wodnej i studzimy w temp.
pokojowej. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy cukrem pudrem.
*Kąpiel wodna - zanim na spód wylejemy masę serową tortownicę
owijamy szczelnie folią aluminiową - podwójną warstwą po zewnętrznej stronie.
Wylewamy masę i formę ustawiamy w dużej formie o wysokim rancie. Wlewamy do
niej gorącą wodę do połowy wysokości formy na sernik. Wstawiamy do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz