Pyszne rożki ze śliwkami przygotowane na bazie ciasta duńskiego. Idealne z cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsze tego samego dnia po upieczeniu, ale smakują również na drugi, czy nawet na trzeci dzień. Zdecydowanie polecam. ;)
Danisze ze śliwkami - bułki z ciasta duńskiego z owocami
· 1,5 szklanki wody o temp. ok. 46 stopni
· 10 g suszonych drożdży
· 150 g mąki pszennej uniwersalnej (używam typ 480)
dodatkowo
· 225 g mąki pszennej uniwersalnej
· 1/4 szklanki drobnego cukru
· 5 g soli
· 285 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
Zaczyn- w misie miksera mieszamy wodę, drożdże i
mąkę - pozostawiamy na 5 minut.
Do zaczynu dodajemy przesiane mąki, cukier, sól i 60 g
masła pokrojonego w kawałki. Mieszamy za pomocą końcówki - haka na niskich
obrotach, do momentu, aż cała mąka zostanie wrobiona w ciasto. Zwiększamy
prędkość miksera o 1 stopień i mieszamy dodają pozostałe masło -
porcjami. Ciasto musi być elastyczne, ale większość kawałków masła pozostać
wciąż widoczna (miksujemy w sumie ok. 2 minuty). Przykrywamy miskę i zostawiamy
do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie chłodzimy w lodówce przez 2
godziny.
Na lekko prószonym mąką blacie wykładamy ciasto. Lekko
wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 cm na 25 cm. Krótsze końce
ciasta składamy do środka tak, aby spotkały się pośrodku, następnie w miejscu
styku końcówek ciasta składamy placek na pół (jak książkę). Ciasto owijamy w
folię i chłodzimy ok. 1 godzinę. (Ilustracja, jak należy składać ciasto duńskie pod linkiem).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45
na 25 cm i ponownie składamy - tym razem na 3. Owijamy folią i chłodzimy 1
godzinę.
Ciasto ponownie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na
prostokąt 45 na 25 cm i ponownie składamy na 3. Owijamy folią i chłodzimy 4
godziny lub całą noc. Ciasto jest gotowe do użycia.
Daniesze ze śliwkami
- porcja cista duńskiego
- 600 g wypestkowanych i pokrojonych w kostkę śliwek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 5 łyżek cukru
- żółtko + 2 łyżki wody
Śliwki łączymy z mąką i cukrem.
Ciasto
dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na duży prostokąt, który dzielimy:
·
albo
na kwadrat o boku 10-12 cm - z nich uzyskamy rożki;
·
albo
na prostokąty o wymiarach ok. 13 - 18 cm - z nich uzyskamy prostokątne ciastka.
Na
każdy kawałek wykrojonego ciasta układamy łyżkę farszu śliwkowego. Brzegi
zwilżamy za pomocą pędzelka wodą i sklejamy w przypadku rożków po skosie
tworząc trójkąt, albo dłuższy bok do dłuższego boku tworząc prostokątne
ciasteczko. Brzegi dociskamy widelcem. Na wierzchu robimy 3 nacięcia. Układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy
do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie smarujemy ciastka żółtkiem
roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30 minut - na złoty kolor
(takie zalecenia znajdziecie zazwyczaj przy przepisach na ciastka duńskie). Ja
swoje ciastka muszę piec w nieco wyższej temperaturze - wyrośnięte wstawiam
do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i po 5 - 8 minutach zmniejszam temperaturę do 200 - 190
stopni i piekę kolejne 15 minut (w sumie trzymam w piekarniku ok. 20
minut). Zbyt niska temperatura początkowa spowoduje wytopienie się masła, co w
efekcie końcowym da nam bardzo tłuste ciastka.
Jeszcze
ciepłe lukrujemy cytrynowym lukrem (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).
Naprawdę świetnie się prezentują te danisze, super!
OdpowiedzUsuń