środa, 30 sierpnia 2017

Danisze ze śliwkami - bułki z ciasta duńskiego z owocami 

Pyszne rożki ze śliwkami przygotowane na bazie ciasta duńskiego. Idealne z cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsze tego samego dnia po upieczeniu, ale smakują również na drugi, czy nawet na trzeci dzień. Zdecydowanie polecam. ;) 

Danisze ze śliwkami - bułki z ciasta duńskiego z owocami 

 zaczyn:

·  1,5 szklanki wody o temp. ok. 46 stopni

·  10 g suszonych drożdży 

·  150 g mąki pszennej uniwersalnej (używam typ 480)

dodatkowo

·  225 g mąki pszennej uniwersalnej 

·  140 g mąki tortowej 

·  1/4 szklanki drobnego cukru

·  5 g soli 

·  285 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 


Zaczyn-  w misie miksera mieszamy wodę, drożdże i mąkę - pozostawiamy na 5 minut.

Do zaczynu dodajemy przesiane mąki, cukier, sól i 60 g masła pokrojonego w kawałki. Mieszamy za pomocą końcówki - haka na niskich obrotach, do momentu, aż cała mąka zostanie wrobiona w ciasto. Zwiększamy prędkość miksera o  1 stopień i mieszamy dodają pozostałe masło - porcjami. Ciasto musi być elastyczne, ale większość kawałków masła pozostać wciąż widoczna (miksujemy w sumie ok. 2 minuty). Przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. 
Na lekko prószonym mąką blacie wykładamy ciasto. Lekko wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 cm na 25 cm. Krótsze końce ciasta składamy do środka tak, aby spotkały się pośrodku, następnie w miejscu styku końcówek ciasta składamy placek na pół (jak książkę). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy ok. 1 godzinę. (Ilustracja, jak należy składać ciasto duńskie pod linkiem).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45 na 25 cm i ponownie składamy - tym razem na 3. Owijamy folią i chłodzimy 1 godzinę.

Ciasto ponownie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45 na 25 cm i ponownie składamy na 3. Owijamy folią i chłodzimy 4 godziny lub całą noc. Ciasto jest gotowe do użycia.

Daniesze ze śliwkami


  • porcja cista duńskiego
  • 600 g wypestkowanych i pokrojonych w kostkę śliwek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 5 łyżek cukru
  • żółtko + 2 łyżki wody

 Śliwki łączymy z mąką i cukrem.


Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na duży prostokąt, który dzielimy:

·        albo na kwadrat o boku 10-12 cm - z nich uzyskamy rożki;

·        albo na prostokąty o wymiarach ok. 13 - 18 cm - z nich uzyskamy prostokątne ciastka.

Na każdy kawałek wykrojonego ciasta układamy łyżkę farszu śliwkowego. Brzegi zwilżamy za pomocą pędzelka wodą i sklejamy w przypadku rożków po skosie tworząc trójkąt, albo dłuższy bok do dłuższego boku tworząc prostokątne ciasteczko. Brzegi dociskamy widelcem. Na wierzchu robimy 3 nacięcia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie smarujemy ciastka żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody.  

Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30  minut - na złoty kolor (takie zalecenia znajdziecie zazwyczaj przy przepisach na ciastka duńskie). Ja swoje ciastka muszę piec w nieco wyższej temperaturze - wyrośnięte wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i po 5 - 8  minutach zmniejszam temperaturę do 200 - 190 stopni i piekę kolejne 15 minut (w sumie trzymam w piekarniku  ok. 20 minut). Zbyt niska temperatura początkowa spowoduje wytopienie się masła, co w efekcie końcowym da nam bardzo tłuste ciastka.
 Jeszcze ciepłe lukrujemy cytrynowym lukrem (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).




1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)