Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 18 czerwca 2013

Wytrawna tarta serowa we włoskim stylu

Na dobry początek dorzucam jeszcze jeden przepis na tartę, ale tym razem dla równowagi będzie to tarta wytrawna. A jest ona dla mnie szczególna, bowiem łączy w sobie wszystko co kocham- zamknięty w pistacjowym pesto smak kuchni włoskiej, delikatność i puszystość masy serowej oraz słoność sera feta.

Wytrawna tarta serowa we włoskim stylu 



Składniki:
Na ciasto:
·         250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         2 żółtka
·         1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         100 g masła
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20  minut, termoobieg 180 stopni.
Na farsz:
Na spód-  pesto:
·         6  suszonych pomidorów
·         200 g obranych pistacji
·         pęczek pietruszki
·         pęczek bazylii
·         oliwa
·         sól
·         ząbek czosnku

Całość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę. 

Masa serowa:
·         ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej
·         ser twarogowy mielony - 500 g
·         łyżka gęstej  śmietany 18%
·         2 jaja- białka ubić
·         1,5  łyżki mąki ziemniaczanej
·         gałka  muszkatołowa
·         sól i pieprz do smaku

Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy.

Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w  kostkę. Kostki  układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut.  Podajemy z listkami świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Smacznego!


2 komentarze: