Wytrawna tarta serowa we włoskim stylu
Na ciasto:
·
250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
2 żółtka
·
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
100 g masła
·
1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche
ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Na
spód- pesto:
·
6 suszonych
pomidorów
·
200 g obranych pistacji
·
pęczek pietruszki
·
pęczek bazylii
·
oliwa
·
sól
·
ząbek czosnku
Całość miksujemy- masa powinna mieć dość
zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę.
·
ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek
do gotowej masy serowej
·
ser twarogowy mielony - 500 g
·
łyżka gęstej śmietany 18%
·
2 jaja- białka ubić
·
1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej
·
gałka muszkatołowa
·
sól i pieprz do smaku
Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy
żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie
mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy.
Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę
pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy
ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami
świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Smacznego!
PyCHA
OdpowiedzUsuńSmacznie i pięknie:) Brawo Ewunia:)
OdpowiedzUsuń