niedziela, 14 lipca 2013

Tort malinowy

Dziś przepis na tort malinowy- wspaniałe połączenie owoców, mascarpone i czekolady. Przygotowałam go specjalnie z okazji urodzin mojej mamy. Jej smakował. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Lekko orzeźwiający, mocno malinowy i rozpływający się w ustach. Polecam!

Tort malinowy


Na ciasto:
Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:
·         2 jajka
·         40 g cukru waniliowego
·         60 g mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżka oleju rzepakowego

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.

·      ok. 350 g dżemu malinowego

Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok- posłuży nam jako górna warstwa tortu.


Masa malinowa:
·                500 g malin
·                ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
·                duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
·                czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·                2 żółtka
·                1/2 szklanki mleka
·                400 g miękkiego masła
Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy. Gotową masę malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem. 
·         ok. 500-700 g malin
Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu. 

Masa mascarpone:
·         200 g miękkiego masła
·         750 g serka mascarpone
·         4 łyżki cukru
·         sok z 1 dużej cytryny
·         3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.

Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.
Na masę mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby  strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:
·         tabliczka mlecznej czekolady
·         tabliczka gorzkiej czekolady
·         duża łyżka masła
·         4 łyżki mleka.

Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.
Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na  bokach tortu.

·         galaretka truskawkowa/malinowa

Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już  galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort.

Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pracochłonny ale na pewno pyszny! Kocham malinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego dla Mamy <3 <3
    Tort przepięknej piękności i zapewne pyszny:)

    OdpowiedzUsuń