Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 14 sierpnia 2013

Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami

Dziś na obiad  pyszne owocowe knedle. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają chrupkiej posypce z karmelizowanych migdałów- koniecznie ją wypróbujcie- okrasa z bułki tartej na masełku, choć również ma swój urok,  pozostaje daleko w tyle!

Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami


Składniki na ciasto:
·         ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
·           300-400 g serka twarogowego
·           jajko
·           żółtko
·           ok. szklanki mąki pszennej
·           4 łyżki cukru


Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z twarogiem, jajkiem, żółtkiem i cukrem. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma mieś dość luźną konsystencję, ale musi odchodzić od dłoni.
·         ok.  14 śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
·         2 duże łyżki zmielonego sera
·         łyżka brązowego cukru

Owoce przecinamy na pół, pozbawiamy pestek. W miejsce pestki  umieszczamy łyżeczkę sera wymieszanego z cukrem- każdy owoc zamykamy. Tak przygotowane owoce otulamy ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu  kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty, następnie przekładamy je  na chwilę do zimnej wody.  Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym oraz migdałową
posypką. 



Migdałowa posypka:
·         ok. 80 g masła
·         2-3 łyżki cukru trzcinowego
·         100 g płatków migdałowych

Masło topimy na patelni, dodajemy cukier oraz migdały - trzymamy na małym ogniu do momentu, aż migdały ładnie się zezłocą i pokryją warstewką karmelu.

Sos jogurtowo-śmietanowy:
·         2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·         cukier waniliowy do smaku
Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz