czwartek, 3 października 2013

Placki bakłażanowo-ogórkowe

 Uwielbiam zarówno bakłażany jaki i ogórki. Przepis ten łączy więc moje ulubione smaki w harmonijną całość. Placuszki smakują wyśmienicie z jogurtem naturalnym, kleksem kwaśnej śmietany czy serem camembert. Moja mama uwielbia je zaś ze zwykłym cukrem.

Placki bakłażanowo-ogórkowe


Składniki:
·         bakłażan

·         ziemniak
·         ogórek
·         jajko
·         2 łyżki mąki kukurydzianej
·         2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         łyżka otrąb owsianych
·         łyżka ziaren słonecznika
·         sól
·         pieprz


Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe placki i podać je z sosem na bazie camemberta.

Na sos:
·         kiełbasa 100-150 g
·         śmietana 18%- 100g
·         camembert - 100 g
·         olej do smażenia

Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy ser, rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Podajemy z placuszkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz