Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 20 grudnia 2013

Kalafiorowe talarki na oleju rzepakowym

 Chrupiące na zewnątrz, przyjemnie kremowe w środku... pachnące bazylią. Smażone na oleju rzepakowym. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.  Nasze serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie .
Tymczasem zapraszam na kalafiorowe talarki- idealnie sprawdzą się jako przekąski na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.

Kalafiorowe talarki



Składniki:
·         500 g ugotowanego kalafiora
·         duża garść świeżej bazylii
·         garść sera żółtego
·         łyżka mąki pełnoziarnistej
·         łyżka otrąb owsianych
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         jajko
·         łyżka jogurtu naturalnego
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy  do smażenia

Ugotowanego kalafiora rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy starty na tarce żółty ser, mąki, otręby, jajko, jogurt, drobno posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, wykorzystując do formowania talarków specjalną okrągłą foremkę, lub zwykłe foremki do ciasteczek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz