piątek, 13 grudnia 2013

Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową z pesto

Zapraszam na rybkę w nieco innym wydaniu. Z chrupiącą chlebowo-żurawinową panierką z dodatkiem zdrowego tłuszczu, jakim jest olej rzepakowy- idealny zarówno do smażenia, jak i na zimno do dressingów czy sosów, na co doskonałym przykładem jest niniejszy przepis. Olej rzepakowy, zwany również oliwą północy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy  dostarczać je sięgając chociażby właśnie po naszą oliwę północy. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc pogłówkować i wprowadzić do swojej diety olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy. Będzie to fajne urozmaicenie smakowe. Pistacjowe pesto, które wykorzystuję do sałatki brokułowo-żurawinowej zawsze przygotowywałam na oliwie. Okazuje się jednak, że idealnie wychodzi również na naszym polskim oleju rzepakowym. Wypróbujcie :) .

 Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową z pesto



Składniki na rybę:

· filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g
· 3 kromki chleba
· 1 łyżeczka musztardy węgierskiej
· łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· 2 garście oscypka  startego na tarce o dużych oczkach
· sól
· pieprz
· sok z cytryny
· duża garść drobno posiekanego koperku
· olej rzepakowy
· duża garść suszonej żurawiny

Brokułowo-żurawinowa sałatka:

· jeden duży brokuł ok. 500 g
· 2 duże garście obranych pistacji
· 2 garście suszonej żurawiny
· łyżka pesto- najlepiej pistacjowego na bazie oleju rzepakowego
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· sól
· pieprz


Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu.

Chleb- najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty oscypek Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy. W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.

Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oleju rzepakowego i doprawić solą) z olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz