Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 13 grudnia 2013

Talerz obfitości czyli mariaż dyni i żurawiny z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego

Pyszna sałatka na bazie dyni, żurawiny, chrupiących migdałów i aromatycznego sezamu. Zwieńczona dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego. Olej rzepakowy, zwany oliwą północy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety. Ten zdrowy tłuszcz nie tylko zadba o nasze serce i dobre samopoczucie, ale również  ułatwi przygotować apetyczne dania.


Talerz obfitości czyli mariaż dyni i żurawiny z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego

Składniki:

·         połowa  dużej dyni

·         główka ulubionej sałaty- ja wybrałam postrzępioną, gdyż ładnie się prezentuje na talerzu

·         100 g suszonej żurawiny

·         garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

·         garść podprażonego na suchej patelni czarnego sezamu

·         150 g fety

·         garść koperku

·         sól

·         olej rzepakowy

·         pieprz

Na dressing:

·         3 łyżki octu balsamicznego

·         0,5 łyżeczki soli

·         0,5 łyżeczki pieprzu

·         łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)

·         6-7 łyżek oleju rzepakowego


Dobrze umytą dynie rozcinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym , solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg ok. godziny.

Przygotowujemy dressing-  do octu balsamicznego dodajemy sól i pieprz, dobrze mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy i łączymy ją z octem za pomocą małej rózgi. Dodajemy stopniowo olej rzepakowy.

Upieczoną dynię kroimy w zgrabną kostkę. Sałatę układamy dekoracyjnie na dużym talerzu. Wykładamy na nią dynie oraz pokrojoną w zbliżoną do dyni kostkę - fetę.  Rozsypujemy po całości 100 g suszonej żurawiny. Przed samym podaniem wykańczamy sałatkę dressingiem, posypujemy migdałami, sezamem i drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz