Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Składniki:
·
250g mascarpone
·
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym-
gęstego
·
200 g mlecznej czekolady
·
łyżka kakao
· 6 łyżek miodu spadziowego
·
duża garść drobno posiekanych liści bazylii
·
duża garść drobno posiekanej kolendry
Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej
czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek
śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao
oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do
robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy
w tym wypadku pamiętać, by co pół
godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod
koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka
musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w
gotowych lodach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz