Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 6 marca 2014

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe 

Składniki:
·         250g mascarpone
·         200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
·         200 g mlecznej czekolady
·         łyżka kakao
·         6 łyżek miodu spadziowego
·         duża garść  drobno posiekanych liści bazylii
·         duża garść  drobno posiekanej kolendry


Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by  co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować).  Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz