wtorek, 11 marca 2014

Sernik wielkanocny a'la pascha z kiwi i bakaliami



 Pyszny sernik  z dodatkiem ulubionych bakalii. Proponowany przeze mnie z niewielkim dodatkiem żelatyny jest błyskawiczny w przygotowaniu. Ze słodyczą sera i bakalii idealnie współgrają lekko orzeźwiające kiwi, które wprowadzają na stół wiosenny akcent.  Polecam!

 Sernik wielkanocny a'la pascha z kiwi i bakaliami

Składniki:
·         500 g sera śmietankowego o smaku waniliowym
·         2 żółtka (jaja sparzamy gorącą wodą)
·         100 g masła
·         1/3  szklanki cukru pudru (jeśli ser jest niesłodki, to proponuję 1/2 szklanki cukru)
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         2 łyżki miodu spadziowego
·         50 g zmielonych migdałów
·         1 łyżka żelatyny
·         50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         50 g suszonej żurawiny
·         50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i lekko przesiekanych
·         50 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         2 kiwi


Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy  żółtka i porcjami ser.  Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalii, skórkę cytrynową  i delikatnie mieszamy.
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem.
Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie kiwi, przelewamy masę serową. Możemy też przygotować mini paschy wykorzystując do tego małe silikonowe babeczki.  Paschę wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę. Dekorujemy.

Paschę tą można również przygotować bez dodatku żelatyny. Należy wtedy koniecznie zawinąć ją w gazę na sicie. Sitko umieścić nad miską. Masę lekko obciążyć i pozostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu serwatka ładnie odcieknie. Wersja z odrobiną żelatyny jest szybsza i stanowi fajne koło ratunkowe dla spóźnialskich.

Smacznego!


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz