niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu

 Delikatna, puszysta babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu i proszku do pieczenia. W wersji na bogato stanowi idealną bazę do przełożenia konfiturą i polewą - chociażby chałwową z kokosem. Polecam!

Babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu

Babka na mące ziemniaczanej - SKŁADNIKI:



  • Składniki:
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 jajek
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo w wersji na bogato:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • marmolada lub ulubiona konfitura do przełożenia
  •  

    Babka na mące ziemniaczanej - PRZYGOTOWANIE:

    Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodajemy do żółtkowej masy delikatnie mieszając szpatułką. Całość przekładamy do dwóch dużych foremek na babki wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub do dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wytrząsamy z foremek. Babki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wybieramy opcję z tortownicą to wystudzone placki przecinamy na pół. Przekładamy je ulubionym dżemem, składamy. Wierzch smarujemy polewą chałwową (chałwę ucieramy z jogurtem) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smakowicie,ale przeraża mnie tak duża ilość jajek.

    Ben

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ben, spokojnie można zrobić ciasto z połowy składników- z przepisu wychodzą dwie duże babki lub dwa duże placki przełożone ulubionym nadzieniem :) .

      Usuń