Przepis został wyróżniony pierwszym miejscem w konkursie Hortex na dania fit
Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem
Składniki:
·
450 g bobu Hortex
·
250 g chudego twarogu wiejskiego
·
olej aromatyzowany pepperoni
·
pieprz
·
10 szt. pomidorków koktajlowych
·
świeży tymianek do dekoracji
·
uprażone pestki dyni- duża garść
Na
sos porzeczkowo-balsamiczny:
·
2 łyżki soku z czerwonych porzeczek
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu akacjowego
·
pół łyżeczki soli
·
pieprz do smaku
·
3 łyżki oleju lnianego
Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente-
ok. 10 minut. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.
Dressing- wszystkie składniki dokładnie
mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową
kładziemy posmarowany za pomocą pędzelka olejem pepperoni twaróg. Grillujemy z
obu stron. Przekładamy na talerz.
2 łyżki dressingu podgrzewamy na patelni,
dodajemy przecięte na połowę pomidorki koktajlowe, chwilkę podgrzewamy,
następnie dodajemy przygotowany bób. Chwilkę podgrzewamy. Przekładamy na
przygotowany twaróg. Skrapiamy pozostałym dressingiem, posypujemy pestkami
dyni, ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz