Rogale francusko-drożdżowe z żurawiną i makiem
Na ciasto francusko-drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 60 g drożdży
- niepełna szklanka cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego) mleka 0,5%
- 150 g stopionego, przestudzonego masła
- szczypta soli
- 400 g masła z lodówki
- Na farsz:
- 250 g białego maku
- 220 g herbatników
- 3/4 szklanki cukru waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g migdałów
- 200 g suszonej żurawiny
- 4 szklanki mleka 0,5%
- łyżka ekstraktu waniliowego
- Dekoracja:
- sok z 2 cytryn
- cukier puder- ile zabierze sok (na lukier)
- 100 g uprażonych, przesiekanych migdałów
- 100 g przesiekanej suszonej żurawiny
- Dodatkowo:
jajko
Rogale francusko-drożdżowe z żurawiną i makiem - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej. Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie mąki i resztę cukru, dodajemy szczyptę soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane jajka i żółtko. Zagarniamy je mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc. Farsz- Biały mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość suszonej żurawiny i zawijamy. Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut. Przygotowujemy lukier- wyciskamy sok z 2 cytryn i ucieramy go z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe rogale. Posypujemy je bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych migdałów i suszonej żurawiny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz