sobota, 19 kwietnia 2014

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa

Pyszna, aromatyczna babka na bazie jogurtu urzeknie naszych gości swą  przyjemną wilgotną strukturą ciasta oraz delikatnym smakiem pomarańczy. Możemy przygotować jedną dużą lub kilka małych babeczek - idealne do święconki. Polecam, jeszcze zdążycie!

Przepis został wyróżniony w konkursie "Twój przepis na święta" organizowany w ramach kampanii "Mniej więcej  oleju w głowie"  

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa 

Składniki:

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 225 g oleju rzepakowego
  • 4 duże lub 5 mniejszych jajek
  • 375 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • pomarańczowy lukier (sok z pomarańczy + cukier puder ile zabierze)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

    Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa - PRZYGOTOWANIE:

    Żółtka łączymy z jogurtem. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki- stopniowo olej, ekstrakt i skórkę z pomarańczy, wymieszane ze sobą mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. Foremkę do babek z kominem o średnicy 24 cm dobrze smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Gotową babkę lukrujemy i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz