Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem
Składniki:
- duży kurczak
- 0,6 kg łopatki wieprzowej
- 0,6 kg wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
- sos sojowy 8 łyżek
- imbir
- gałka muszkatołowa
- śmietana 18% - 200 g
- 7 jajek
- 5 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
- boczek gotowany w cienkich plastrach
- 2 pęczki szczypiorku
Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę obsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Kurczaka i łopatkę gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, wywar i śmietanę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami boczku. Masę wygładzamy odrobiną wywaru spod gotowania kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz