Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 3 maja 2014

Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa

 Pyszny, kruchy spód wzbogacony orzeźwiającą nutą konfitury jeżynowej w połączeniu z bakłażanowo-cukiniową masą z dodatkiem gorzkiej czekolady i aromatycznej skórki pomarańczowej to wykwintna propozycja deserowa. Goście nie zgadną, co jest głównym składnikiem deseru.

Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa

SKŁADNIKI:
    Na ciasto:
  • 1 szklank1 mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa:
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • kilka łyżek domowej konfitury jeżynowej


    Ciasto- zagniatamy ciasto- mąki mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i jogurtem, dodajemy olej- wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić ciasto. Ciasto możemy schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy konfiturą jeżynową. Bakłażany i cukinię kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy warzywa. Karmelizujemy, aż bakłażan i cukinia zmiękną. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłych warzyw dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- mąkę, jajka, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jogurt . Masę wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy udekorowane filetami z pomarańczy. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz