Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 14 lipca 2014

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

 Zapraszam na pyszny i zdrowy torcik bez grama mąki za to na pysznym, sezonowym bobie z dodatkiem suszonej śliwki, prażonego sezamu i miodu kurpiowskiego. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Przełożyłam je lekko słodką masą na bazie sera i chałwy. Polecam!

 Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Składniki:
  • 500 g młodego ugotowanego bobu
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • pól szklanki  dark muscovado
  • 2 duże łyżki dobrego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki miodu
  • 2 garście posiekanej suski sechlońskiej  - jedna garść do środka ciasta, druga do dekoracji
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 2 garście prażonego sezamu

Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.

Masa do przełożenia:

· 400 g sera trzykrotnie zmielonego

· 100 g chałwy

· 2 łyżki miodu

Ser w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!













Przepis znajdziecie w książce "Przepis na sukces z robotem kuchennym Kasia"- książce kucharskiej z oryginalnymi przepisami uczestników konkursu MPM




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz