Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 12 października 2014

Naleśnikowy makaron (sakiewki) tricolor -bazyliowy, waniliowy i czekoladowy- z serowo-dżemowymi truflami i dżemowym sosem jagodowo-waniliowym

Zapraszam na pyszne, efektowne i niebanalne śniadanie. Bazą są trzysmakowe i trzykolorowe naleśniki, sos na badzie jagodowego dżemu Łowicz oraz serowo-dżemowe trufle. A że w kuchni lubię bawić się nie tylko kolorami i teksturą, ale również formą złożenia dania, przygotowałam dwie wariacje skomponowania śniadaniowych talerzy. Polecam!

Naleśnikowy makaron (sakiewki) tricolor z serowo-dżemowymi truflami i dżemowym sosem jagodowo-waniliowym

 Ciasto naleśnikowe:
·   2 jajka
·  1 szklanka mąki
·  1/2 szklanki  mleka
·  1/2 szklanki wody  
·  2 łyżki  domowego cukru waniliowego
·  szczypta soli
Dodatkowo:
-łyżka gorzkiego kakao
- pęczek listków bazylii
- klarowane masło do smażenia
Na serowo-dżemowe trufle:
- 400 g gęstego serka waniliowego
-4 łyżki mleka w proszku + do panierowania
- kilka łyżek dżemu z owoców leśnych  Łowicz

- kakao do panierowania
- mleko w proszku do panierowania
- listki świeżej bazylii do panierowania 
Sos:
- słoiczek dżemu jagodowego Łowicz/ lub pół słoiczka dżemu jagodowego, a pół owoców leśnych Łowicz
- szczypta cynamonu 
- łyżka ekstraktu waniliowego
-łyżka zimnego masła

W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka i mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto, które stopniowo rozrzedzamy wodą. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy czystą, do drugiej dodajemy kakao a do trzeciej bazylię- ciasto z bazylią miksujemy w blenderze na gładką masę. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki na maśle klarowanym. Na porcję bierzemy po jednym naleśniku w każdym kolorze. Każdy naleśnik rolujemy i tniemy na cienkie paseczki.Kolorowy makaron odkładamy na bok na talerzu.

Sos-w garnku podgrzewamy  dżem Łowicz. Dodajemy cynamon, wanilię i zimne masło. Chwilę całość redukujemy na małym ogniu- sos musi ładnie zgęstnieć. Wykładamy porcję na talerz, na sosie układamy naleśnikowy makaron. 

Zimny serek ucieramy z mlekiem w proszku. Ręce oprószamy w  mleku w proszku- masa serowa nie będzie się nam wtedy kleiła do dłoni. Bierzemy porcję serka wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, na środek układamy 1/2 łyżeczki dżemu z owoców leśnych i formujemy kuleczkę. Obtaczamy w kakao. Postępujemy tak z całym serkiem- z tym że część kuleczek panierujemy w kakao, część w mleku w proszku, a część w drobno posiekanych świeżych listkach bazylii.  Kuleczki układamy na naleśnikowym makaronie. Smacznego!

Danie możemy też złożyć w alternatywny sposób- przygotujemy trójkolorowe sakiewki. Na porcję bierzemy po jednym małym naleśniku w każdym kolorze. Naleśnik smarujemy dżemem jagodowym, pośrodku układamy serowo-dżemową kulkę. Bierzemy ranty naleśnika , zapinamy wykałaczką tworząc sakiewkę. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami. Na talerzu wykładamy dżemowy sos, sakiewki naleśnikowe i serowo-dżemowe kulki. Smacznego!









Dżem dobry, pobudka

2 komentarze: