Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 21 grudnia 2014

Bożonarodzeniowy pasztet z lekką nutą rozmarynu

Dziś prezentuję przepis na pasztet, który idealnie nadaje się dla dzieci oraz tych, którzy są uczuleni na białko jaj i nabiał. Bez białek i śmietany, za to z dużą ilością smakowitych ziół i przypraw. Trzykrotnie zmielony, idealnie gładki, znakomicie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Bożonarodzeniowy pasztet z lekką nutą rozmarynu



Składniki:
·         duży kurczak
·         0,5 kg boczku
·         0,5 kg wątróbki drobiowej
·         2 marchewki
·         pietruszka
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         1 łyżka soli
·         1 łyżeczka pieprzu
·         1  duża cebula
·         1 duży por
·         1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
·         imbir – ¾ łyżeczki
·         gałka muszkatołowa – ¾ łyżeczki
·         duża szczypta cynamonu
·         olej rzepakowy - 1/2  szklanki
·         3-4 łyżki wywaru spod gotowania mięsa
·         4 żółtka
·         Kilka gałązek świeżego rozmarynu
·         pęczek szczypiorku

 Kurczaka i boczek  gotujemy w wywarze warzywnym na  marchewce, pietruszce, z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy  cebulę pokrojoną w piórka i pokrojonego w półtalarki pora, dodajemy wątróbkę i obsmażamy.  Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka.  Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę,  marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia, pamiętający by po pierwszym mieleniu dodać do masy mięsnej pokrojone igiełki świeżego rozmarynu.  Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka i olej. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem. Dodajemy drobno posiekany  szczypiorek. Pasztet przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń