Bożonarodzeniowy pasztet z lekką nutą rozmarynu
Składniki:
·
0,5 kg boczku
·
0,5 kg wątróbki drobiowej
·
2 marchewki
·
pietruszka
·
2 liście laurowe
·
kilka ziaren ziela angielskiego
·
1 łyżka soli
·
1 łyżeczka pieprzu
·
1 duża cebula
·
1 duży por
·
1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
·
imbir – ¾ łyżeczki
·
gałka muszkatołowa – ¾ łyżeczki
·
duża szczypta cynamonu
·
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
·
3-4 łyżki wywaru spod gotowania mięsa
·
4 żółtka
·
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
·
pęczek szczypiorku
Kurczaka i boczek gotujemy w wywarze warzywnym na marchewce, pietruszce, z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojonego w półtalarki pora, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia, pamiętający by po pierwszym mieleniu dodać do masy mięsnej pokrojone igiełki świeżego rozmarynu. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka i olej. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Pasztet przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń