Drobiowe/schabowe roladki oliwkowo-paprykowe z jasnym sosem
Składniki (8 roladek):
·
musztarda -1 część musztardy stołowej i 1 część
musztardy węgierskiej
·
200 g czarnych oliwek
·
Ząbek czosnku
·
2-3 łyżki oleju rydzowego
·
200 g papryki marynowanej w oleju
·
Sól
·
Pieprz
· 4 żółtka + odrobina wody
·
Mąka kukurydziana do panierowania
·
Płatki owsiane do panierowania
Sos:
·
sos spod pieczenia roladek
·
łyżka mąki kukurydzianej
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu jabłkowego
Piersi z kurczaka dzielimy na płaty – z
jednej podwójnej otrzymamy 4 kawałki. Rozbijamy jak na kotlety, solimy i
pieprzymy z obu stron.
Oliwki, paprykę i czosnek blendujemy na
gładką masę z olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek kurczaka smarujemy musztardą,
wykładamy porcję oliwkowego farszu i zawijamy. Spinamy wykałaczką. Roladki
obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej, następnie w rozbełtanych z wodą żółtkach i płatkach
owsianych. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z
każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oleju
spod marynowanej papryki i pieczemy ok.
20-25 minut, temp. 190 stopni.
Sos spod pieczenia roladek zlewamy do garnka
i zagotowujemy z wywarem drobiowym. Łyżkę mąki kukurydzianej rozprowadzamy w
odrobinie zimnego drobiowego wywaru i przelewamy do bazy w garnku. Całość dokładnie mieszamy
i gotujemy aż ładnie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Podajemy z roladkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz