Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 6 grudnia 2014

Świąteczny karp faszerowany kozim serem i rozmarynem na marchewkowo-cytrynowym ryżu


Moja dzisiejsza propozycja jest wybitnie świąteczna. Przepis na faszerowanego karpia łączy ze sobą tradycję z nutką nowoczesności. Pyszna ryba  wzbogacona została wyrazistym w smaku francuskim serem kozim z dodatkiem rozmarynu, czarnych oliwek i suski sechlońskiej. Całość serwowana jest ze zdrowym brązowym ryżem w towarzystwie marchewki i pora. Nietypowy dodatek trawy cytrynowej i pikli z mango nadaje  potrawie interesującą nutę smakową. Niebanalna propozycja na wigilijny stół. Polecam!



 Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef!AWARDS, który polega na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z dowolnym serem Merci Chef! Będę wdzięczna, jeśli zechcecie oddać swój głosik na moje zgłoszenie - wystarczy wejść na stronę  nacisnąć przycisk Galeria, następnie przycisk biorę udział, odnaleźć mój przepis i nacisnąć serduszko

Świąteczny karp faszerowany kozim serem i rozmarynem na marchewkowo-cytrynowym ryżu

Składniki na rybę:
·         Karp zatorski  
·         mleko i cebula do marynowania
·         110 g Merci Chef roladka kozia twarogowa czosnek i zioła
·         100g sera koziego Merci chef w plastrach
·         Świeży rozmaryn – kilka gałązek
·         Sól
·         Pieprz
·         Skórka i sok z cytryny
·         Kieliszek trójniaku
·         Łyżka bułki tartej
·         8 czarnych oliwek
·         4 sztuki suszonej śliwki- u mnie suska sechlońska
·         Olej rzepakowy – 3 łyżki
·         80 g zimnego masła
N ryż:
·         Brązowy ryż 100 g
·         2 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
·         1 cebula czerwona- drobno posiekana
·         1 por pokrojony w pół talarki
·         kieliszek trójniaku
·         Wywar warzywny 200 ml
·         Olej rzepakowy do smażenia
·         Sól
·         Pieprz
·         1 cm świeżo startego imbiru
·         Łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         50 g ostrych pikli z mango- drobno posiekanych
·         Łyżka posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
·         125 g sera Merci Chef camember- pokrojonego w kotskę
·         kilka posiekanych czarnych oliwek 

Oprawionego karpia moczymy przez całą noc w mleku i pokrojonej w piórka cebuli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy. Roladkę sera koziego ucieramy z 2 łyżkami oleju rzepakowego,  łyżką bułki tartej, drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu, skórką z cytryny pieprzem. Dodajemy posiekane oliwki, suskę sechlońską i posiekany ser kozi merci chef (w plastrach). Serowym farszem wypełniamy brzuszek karpia. Rybę zapinamy wykałaczkami i związujemy dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kieliszkiem trójniaku,  na wierzchu układamy wiórki masła. Na rybie układamy kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Podajemy z marchewkowo-cytrynowym ryżem.
Ryż przesmażamy na oleju rzepakowym. Podlewamy trójniakiem , zalewamy wywarem i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do usmażonej marchewki z porem i cebulą. Doprawiamy  solą, pieprzem, świeżo startym imbirem,  trawą cytrynową, piklami z mango. Wykańczamy camembertem świeżym rozmarynem i oliwkami. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz