Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 29 kwietnia 2015

Jaglany "sernik" z czekoladowym kremem cieciorkowym i truskawkami

Zapraszam na pyszne ciasto - jaglane z dużą ilością truskawek i pysznym czekoladowym kremem na bazie cieciorki. W sieci różne wariacje na temat jagielnika pojawiają się pod nazwą "sernik". Można stwierdzić, że to małe nadużycie, ale kiedy spróbujecie tego ciasta, wybaczycie to małe językowe  zamieszanie. Kiedy zapytałam się mojego taty- jak sądzi, z czego zrobione jest to ciasto- odpowiedział, że z sera ;) . A sera nie ma w nim ani grama. Jest za to zdrowa pyszna kasza, roślinne mleko ryżowe, owsiana śmietanka i - zamiast białego cukru- cukier brzozowy. Aby deser nieco podrasować, zwieńczyłam go czekoladowym kremem- na bazie równie zdrowej cieciorki, ciemnego kakao i ksylitolu. A że w sklepie dostałam już polskie truskawki (wiem, wiem trochę na nie za wcześnie i należałoby jeszcze  poćwiczyć cierpliwość), nie mogłam się powstrzymać, aby ich nie kupić. Całość udekorowałam właśnie tymi pysznymi, pięknie czerwonymi owocami. I tak oto powstał deser idealny- zdrowy, lekki i smakowity!


Jaglany "sernik" z czekoladowym kremem cieciorkowym i truskawkami





Składniki ( tortownica o średnicy 17-18 cm)
·          200 g kaszy jaglanej
·          2 szklanki mleka ryżowego BIO
·          3 łyżki oleju
·          200 ml śmietanki owsianej lub sojowej
·          3 żółtka
·          4 łyżki mąki ziemniaczanej
·          2 łyżki ekstraktu waniliowego
·          1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli używacie - cukru
·          szczypta soli
·         truskawki

Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko ryżowe. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy olej, ksylitol, szczyptę soli, żółtka, śmietankę, mąkę,  ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Ciasto dekorujemy masą czekoladową i w sezonie truskawkami.

Krem czekoladowy z cieciorki
Składniki:
·         Puszka cieciorki
·         4 łyżki ksylitolu - lub jeśli wolicie cukru pudru
·         Łyżka ekstraktu waniliowego
·         Łyżka dobrego kakao
·         4 łyżki mleka ryżowego BIO
 
Cieciorkę odsączamy z zalewy, przekładamy do blendera. Dodajemy ksylitol/ cukier, ekstrakt waniliowy, kakao i mleko. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.








2 komentarze:

  1. ciacho idealne!!!
    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń