poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa

 Pyszna i lekka przekąska, idealna również jako wiosenny lunch. Polecam!

Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa




Składniki:
·         brokuł
·         pęczek  rzodkiewki
·         rukola
·         roszponka
·         garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
·         100 g półtłustego twarogu
·         50 g sera dziugas
pesto:
·         liście z 2 pęczków rzodkiewki
·         2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy - do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
·         garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
·         ząbek czosnku
·         łyżeczka miodu
·         łyżka octu balsamicznego

Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej rzepakowy. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.
Brokuły gotujemy na parze al dente. Do miski wrzucamy rukolę i roszponkę. Dodajemy pokrojoną w ósemki rzodkiewkę oraz uprażone pestki dyni. Całość zalewamy sosem pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy różyczki brokułów, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy twaróg i układamy wiórki sera dziugas  (lub innego twardego sera). Smacznego!




3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, a ja ostatnio tylko sałatki więc się na pewno skuszę, bez sera oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym taką spróbowała :)!

    OdpowiedzUsuń