Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa
Składniki:
·
brokuł
·
pęczek rzodkiewki
·
rukola
·
roszponka
·
garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
·
100 g półtłustego twarogu
·
50 g sera dziugas
pesto:
·
liście z 2 pęczków rzodkiewki
·
2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy - do uzyskania
pożądanej konsystencji pesto
·
garść sera dziugas startego na tarce o dużych
oczkach
·
ząbek czosnku
·
łyżeczka miodu
·
łyżka octu balsamicznego
Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie
pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy
olej rzepakowy. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem
balsamicznym.
Brokuły gotujemy na parze al dente. Do miski
wrzucamy rukolę i roszponkę. Dodajemy pokrojoną w ósemki rzodkiewkę oraz
uprażone pestki dyni. Całość zalewamy sosem pesto i dokładnie mieszamy.
Dodajemy różyczki brokułów, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy twaróg i układamy
wiórki sera dziugas (lub innego twardego
sera). Smacznego!
Wygląda pysznie, a ja ostatnio tylko sałatki więc się na pewno skuszę, bez sera oczywiście :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką spróbowała :)!
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuń