środa, 13 maja 2015

Domowe batoniki twarożkowe

 Dziś pomysł na zdrowy deser (czy drugie śniadanie) dla prawdziwych łasuchów. Idealny zamiennik kupnych słodyczy. Domowe batoniki twarożkowe zaspokoją nasz głód na słodkie, mogą być też miłym prezentem dla smakoszy serników. Wymagają nieco zręczności- zwłaszcza etap pokrywania batoników czekoladą, ale za to zamiast przysparzać nam kłopotów zdrowotnych, jak to często bywa ze sztucznymi słodyczami ze sklepu, wzmocnią nasz organizm i dostarczą dużo pozytywnej energii. Głównymi ich składnikami są bowiem przetwory mleczne. A jak zapewne wiecie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego ja i moi bliscy jemy je codziennie. Batoniki twarożkowe to jedna z wielu ciekawych propozycji wzbogacenia naszej diety w mleczne produkty. Polecam!

Twarożkowe batoniki


Składniki:
·  100 g miękkiego masła
·  3 łyżki domowego cukru waniliowego
·  łyżka ekstraktu waniliowego
·  220 g słodkiego twarogu  typu włoskiego
·   200 g gęstego serka śmietankowego naturalnego
· 100 g twarogu chudego
·  kilka łyżeczek truskawkowego dżemu 100% - bez cukru
·  tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki mleka
·  tabliczka białej czekolady + łyżka mleka
·  panierka- uprażone płatki migdałów + mak

Słodki twaróg, chudy twaróg, serek śmietankowy, cukier waniliowy, masło i ekstrakt waniliowy blendujemy na gładką masę. Całość schładzamy w lodówce. Małe porcje schłodzonej masy układamy na foli spożywczej  na kształt prostokąta. Formujmy małe placuszki, wówczas łatwiej będzie nam zwinąć batoniki.  Przy dłuższym brzego układamy rządek dżemu. Za pomocą foli rolujemy ser- tak jak na roladę, wzdłuż dłuższego  boku. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół godziny, następnie na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie batoniki wyjmujemy z foli, każdy pokrywamy warstwą czekolady:
- białej roztopionej z łyżką mleka, 
- lub ciemnej- tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki mleka -całość roztopiona nad gorącą kąpielą wodną. 
Batoniki w czekoladzie ponownie schładzamy.
Dla mniej wprawnych - zamiast polewy czekoladowej- proponuję twarożkowe batoniki  pokryć panierką z migdałów i maku. 
Batoniki przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone. 
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam :) , moim domownikom bardzo smakują - zawsze znikają w mgnieniu oka.

      Usuń
  2. Jak już zajadać się słodyczami to najlepiej takimi właśnie własnej, domowej produkcji. Wyglądają kusząco i z wielką chęcią bym tej pokusie uległa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowej pokusie ;) . Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Cześć! O co tu konkretnie chodzi:
      220 g słodkiego twarogu typu włoskiego- Mozzarella?
      200 g gęstego serka śmietankowego naturalnego-..... ricotta, ser homogenizowany???

      Usuń
    3. Słodki ser twarogowy typu włoskiego - np. capri z Sierpca,ale jest też produkowany przez innych producentów. Serek śmietankowy naturalny - np. z piątnicy.

      Usuń