Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 14 maja 2015

Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami

W maju szparagi często goszczą na moim stole. Uwielbiam je jako danie główne z nieznacznymi dodatkami w postaci białego sera czy ziołowo-orzechowego sosu. Dziś pojawią się jako uzupełnienie makaronu gryczanego z boczkiem w żółtkowym sosie. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny- polecam ;) .
 

 Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami




Składniki:
·         300 g makaronu gryczanego nitki
·         pęczek zielonych szparagów
·         500 g wędzonego boczku
·         olej rzepakowy
·         sól
·         pieprz
·         ząbek czosnku
·         3 żółtka + 10 łyżek wody spod makaronu
·         szczypiorek - duży pęczek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż cały tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Ugotowany makaron dodajemy do boczku- całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy rozbełtane z wodą spod gotowania makaronu żółtka- ponownie dokładnie mieszamy.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na odrobinie oleju z drobno posiekanym szczypiorkiem. Podsmażone warzywa dodajemy do makaronu.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Widzę, że ostatnio prawdziwy szparagowy boom na blogach. A ja jeszcze ich w tym roku nie jadłam. Żałuję. W takim spaghetti to dopiero muszą smakować pysznie. W ogóle bardzo apetyczne danie. Super pomysł na obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu obiadki ;))

    OdpowiedzUsuń