Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 9 maja 2015

Sałatka z czekoladowym dressingiem

 Zapraszam na pyszną wiosenną sałatkę z chrupiącymi boczniakami, soczystymi truskawkami, dojrzałym awokado i ..... czekoladowym dressingiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam!

Szpinakowa sałatka z awokado i boczniakami... z czekoladowym dressingiem


Czekoladowy dressing
Składniki:
·         100 g młodego szpinaku
·         125 g rukoli
·         250 g boczniaków
·         dojrzałe awokado
·         125 g sera typu brie
·         150 g truskawek
·         olej do smażenia
·         garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
·         sok z cytryny

Dressing:
·         3 łyżki pasty oliwkowo-czekoladowej*
·         olej rzepakowy- tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję dressingu (ok 6 łyżek)
Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem
·         łyżka octu balsamicznego
·         sok z 1/2 cytryny
      
*Pasta oliwkowo-czekoladowa:

·         90 g czekolady - Goplana gorzka klasyczna

·         duża łodyga rabarbaru

·         łyżka masła

·         pół łyżeczki soli

·         1/3 łyżeczki pieprzu

·         łyżka ostrych pikli z mango
·         2-3 garście czarnych oliwek

·         200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

·         50 g startego sera dziugas

·         2 łyżki octu balsamicznego

·         sok z połowy cytryny

·         łyżka ostrej musztardy 



Pasta oliwkowo-czekoladowa:



Rabarbar drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu na łyżce masła do miękkości. Rabarbar dokładnie blendujemy. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Dodajemy do rabarbaru. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy pikle z mango, musztardę  i oliwki. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy mleko zagęszczone  i ser dziugas- ponownie dokładnie blendujemy.

Składniki pasty czekoladowo-oliwkowej umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy na gładką masę


Szpinak i rukolę  myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Awokado kroimy w plastry - skrapiamy sokiem z cytryny  i dodajemy do zieleniny.

 Boczniaki kroimy w długie paski i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż będą chrupiące. Lekko przestudzone dodajemy do szpinaku z awokado.
Dodajemy truskawki pokrojone na ćwiartki.

Sos:
Pastę oliwkowo-czekoladową mieszamy z pozostałymi składnikami sosu stopniowo dodając na samym końcu olej- tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.

Całość zalewamy sosem.  Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni i pokrojony w kostkę ser brie. Smacznego!






Z czekoladową nutą

4 komentarze:

  1. Wow! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, ani nie miałam okazji kosztować :) Wygląda oszałamiająco! Musi być pyszna. Porcja zdrowia o posmaku czekoladowym? Czemu nie? Jak dla mnie bomba. Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu. Megly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie- z chęcią zajrzę :) . Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo ciekawa propozycja, ale to kolejny dowód na to, że czekolada to składnik, który nie tylko świetnie sprawdza się w słodkościach, ale i daniach wytrawnych :)

    OdpowiedzUsuń