Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 20 maja 2015

Twarogowe placki jaglano - kalafiorowe

Pyszne twarogowe placuszki na bazie kaszy jaglanej i kalafiora. Proste i szybkie danie. A co ważne zdrowe- i dodatkowo bezglutenowe. To kolejny pomysł na wzbogacenie naszej codziennej diety w produkty nabiałowe. Pamiętajmy, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego nie może ich zabraknąć w naszym menu. 

Twarogowe placki jaglano - kalafiorowe

 Składniki:
·         1/2 średniego kalafiora
·         100 g kaszy jaglanej
·         1 jajko
·         200 g twarogu
·         sól
·         pół łyżeczki gałki muszkatołowej
·         pęczek natki pietruszki
·         ok 4 łyżki mąki ziemniaczanej (jej ilość tak naprawdę zależy od tego jaki mamy twaróg i jak duży kalafior)
·         pieprz
·         olej do smażenia


Klafior gotujemy al dente. Przekładamy na sito, żeby dobrze odciekł z wody.
Kaszę gotujemy w szklance osolonej wody.
Ugotowaną kaszę i kalafior przekładamy do blendera. Dodajemy jajko, mąkę, twaróg, gałkę muszkatołową  sól i pieprz do smaku i całość dokładnie blendujemy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Porcje masy wykładamy łyżką na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmm, ale smakowitości. Aż się głodna zrobiłam Poproszę takiego placuszka koniecznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący pomysł :)

    OdpowiedzUsuń