Pizza na twarożkowym spodzie z jogurtowym sosem oraz z dodatkiem łagodnego sera żółtego to doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej porcji mleka i jego przetworów w codziennej diecie. Jak wiadomo to właśnie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to dlatego musimy dbać, by nasza rodzina- a w szczególności dzieci- z chęcią po nie sięgały każdego dnia. Taki smakowity przepis z pewnością ułatwi nam to zadanie ;) .
Zapraszam!
Pizza na drożdżowym cieście serkowo-rozmarynowym z jogurtowym sosem, batatem i cukinią
Składniki na ciasto:
·
500 g mąki pszennej
·
40 g świeżych drożdży
·
1 łyżeczka cukru
·
1 łyżeczka soli
·
4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·
150 ml ciepłej wody
·
150 g serka twarogowego- kremowego naturalnego
·
1 łyżka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
Składniki na sos biały:
·
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
·
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
·
sól i pieprz do smaku
·
mały ząbek czosnku drobno posiekany
Składniki na sos pomidorowy:
·
kilka suszonych pomidorów z oleju
·
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·
łyżeczka octu balsamicznego
·
sól i pieprz do smaku
·
mały ząbek czosnku
Farsz:
∙
500 g sera Gouda
Na pizzę z białym sosem:
·
średni batat
·
średnia
cukinia
·
2 łyżki
oleju spod suszonych pomidorów
Na pizzę z
sosem pomidorowym:
·
średni
pomidor
·
kilka
plastrów wędzonego parzonego boczku
Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru,
całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę,
sól, posiekany rozmaryn, dodajemy olej, serek oraz
zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na parę minut.
Sos biały- wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby
smaki się przegryzły.
Sos czerwony- wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy.
Ser Gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Obranego batata i cukinię ze skórką kroimy w bardzo cienkie plastry.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry.
Ciasto dzielimy na 2 równe części- powstaną dwie pizze.
Z każdej części ciasta odkładamy trochę na rant. Z pozostałej większej
części formujemy okrąg. Jedną pizzę smarujemy sosem białym, drugą pomidorowym.
Obie posypujemy startym serem żółtym. Na pizzy z białym sosem na serze układamy
naprzemiennie krążki batata i cukinii- całość delikatnie skrapiamy olejem spod
pomidorów. Na pizzy z sosem pomidorowym układamy boczek i pomidory.
Z odłożonego ciasta formujemy długie wałeczki, następnie cienko je
wałkujemy. Pośrodku układamy cienki pasek sera żółtego. Wałeczki zwijamy
zlepiając ciasto tak, by dokładnie schować ser. Wałeczki dokładnie przylepiamy
do każdej pizzy tworząc szczelny rant.
Pizze pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 200 stopni, termoobieg. Smacznego!
Wygląda cudnie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie ciasta należą do jednych z moich ulubionych. Albo lubię takie mega cienkie, że wręcz niewyczuwalne, albo właśnie takie delikatne, puszyste. Ale ta pizza musiała być dobra. Ciekawy pomysł na dodatki, nie wpadłabym na dodanie np. batata ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam przepis :)
Usuń