Twarogowe placki jaglano - kalafiorowe
Składniki:
·
1/2 średniego kalafiora
·
100 g kaszy jaglanej
·
200 g twarogu
·
sól
·
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
·
pęczek natki pietruszki
·
ok 4 łyżki mąki ziemniaczanej (jej ilość tak naprawdę zależy od tego jaki mamy twaróg i jak duży kalafior)
·
pieprz
·
olej do smażenia
Klafior gotujemy al dente. Przekładamy na sito, żeby dobrze odciekł z wody.
Kaszę gotujemy w szklance osolonej wody.
Ugotowaną kaszę i kalafior przekładamy do blendera.
Dodajemy jajko, mąkę, twaróg, gałkę muszkatołową sól i pieprz do smaku i całość dokładnie
blendujemy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Porcje masy wykładamy
łyżką na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Mmm, ale smakowitości. Aż się głodna zrobiłam Poproszę takiego placuszka koniecznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń